ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Seventh Dimension – Of Hope And Ordeals

Begreppet att gå från klarhet till klarhet är väl i det närmaste utslitet vid det här laget men Stockholmska Seventh Dimension känns som ett värdigt praktexempel på det idiomet då deras femte giv, Of Hope and Ordeals är karriärens tveklöst starkaste och däri dväljs ett musikaliskt monster som sätter personbästa med råge.

Gossarna skulle egentligen bara kunnat releasa den nästan 26 minuter långa Black Sky – Final Frontier mol allena som en EP och sedan gnolade och visslande spankulera hela vägen till Högstabetyggatan 8, 888 88 Fullpottistan. Denna pjäs skulle ensam rendera ett betyg i den högre stratosfären. Seventh Dimension har nu skrivit sin A Change of Seasons eller The Odyssey. Årets fräsigaste epic mest troligt och så svettigt briljant att jag nästan har svårt att sätta ord på mina känslor utan att vilja beställa en synonymordbok på Adlibris.

Men vid Hades heta halloumi, så mycket örongodis vi lyssnare bjuds på då här dukats upp ett veritabelt smörgåsbord där inledande och tillika singeln The Great Unknown genast sätter ribban och visar varthän det lutar. Nytillkomne sångaren Markus Tälth visar omedelbums att hans honungsstämma även kan bita ifrån med attityd och omfång. Instrumentalt sett så är det få om ens några svenska band som kan mäta sig med den kaliber som Seventh Dimension laddar denna sexskjutare med. Hans bandkollegor med bandnestorn och fantomgitarristen, Luca Delle Fave i spetsen gör eder recensent oförskämt lycklig när de helt orädda simmar ut på tidigare okända vatten och återvänder iland med alla extremiteter i behåll. För ordningens skull så vill jag tillägga att det resterande medlemmarna (Rikard Wallström på bas, Marcus Thorén som vevar stockar och keyboardisten Erik Bauer) alla presterar på en nivå som gubbskrället bakom tangentbordet skulle offra större delen av sin lemursamling för att besitta. Visserligen så har jag inga lemurer i dagsläget men skulle verkligen vilja ha och det kan vi väl alla enas om är det viktigaste i frågan? Är rätt säker på att grannarna skulle ha en grinig inställning till ifall ett potentiellt LemurLand Sweden skulle öppna vägg i vägg också. Typiskt.

Nåja, Seventh Dimension gör mig glad igen då idel kanonspår står att finna då bandet uppvisar en mognad som låtskrivare som gör att min ångest över att favoritband som till exempel Dream Theater mest troligt inte kommer att kunna släppa skivor i evighet går ner på en klart hanterbar nivå. Seventh Dimension är mitt progressive metal-metadon om liknelsen tillåts.

Of Hope and Ordeals är karriärens tyngsta och bästa pjäs och en som finner bandet på väg att ta det definitiva klivet upp i den absoluta världseliten.

Är detta månne en kandidat till årets bästa platta? Helt klart. Det blir ett mindre hel-vete att sålla agnarna från kornen när årets ska summeras men det är verkligen kära bekymmer.

Artist: Seventh Dimension
Titel: Of Hope and Ordeals
Genre: Progressive Metal
Skivbolag: Independent
Betyg: 5/5
Releasedatum: 2024-06-21

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER